Du har makt att skydda dig och andra

Testa dig under Pride!

OM DU INTE VET om du har hiv är du osäker både för dig själv och andra. Därför kan du under Pride göra ett hivtest med snabbsvar hos Venhälsan på Södersjukhuset eller, om du är under 23 år, på SKUM – Stockholms skolors ungdomsmottagning. Du får svar redan inom en halvtimme. Självklart kan du också göra ett vanligt test i Temple of Love inne i Pride Park.
Välkommen!

P.S. Alla kan också testa sig för klamydia och syfilis. Du behöver inte boka tid och det är helt gratis.

Stockholm Pride startar 26:e juli och pågår tom 1:a augusti. Pride Park finns vid Sjöhistoriska museet, Gärdet.

Varför är det så viktigt att veta sin hivstatus?

Det finns flera anledningar varför det är viktigt att veta om man har hiv eller inte. Du själv får vård snabbare, och ju tidigare medicineringen kommer igång desto bättre för dig. Dessutom kommer du inte att ge någon annan hiv, för att du är okunnig om din status. Om testet visar att du är hivnegativ har du alla möjligheter i världen att fortsätta vara det – ta den!

Hur går det till?

För det första, vad betyder: hivpositiv och hivnegativ? Att var hivpositiv betyder att du bär på hivviruset. Att du är hivnegativ innebär att du inte gör det. Själv hivtestet är inte krångligare än vilket prov som helst du gör hos en läkare. Ett vanligt test, som t ex görs på Temple of Love i Pride Park, ger dig svar inom en vecka. Men under Pride kommer Venhälsan på Södersjukhuset även att erbjuda ett test med snabbsvar. Det är precis lika pålitligt men ger svar redan efter 30 minuter.

När du testar dig har du möjlighet att vara anonym, men om det skulle visa sig att du är positiv måste du uppge din identitet dock bara för den behandlande läkaren.

Hur vet man att man har hiv?

Sättet vi idag testar om man har hiv eller inte är genom att mäta om det finns antikroppar mot hivviruset i kroppen, om det finns antikroppar vet vi att man är hivpositiv. Det kan ta upp till 12 veckor för dessa antikroppar att bildas. Finns det ett specifikt tillfälle som du är oroad över är det viktigt att du väntar i just 12 veckor innan du testar dig, annars finns det risk att provet visar felaktigt svar. Men du bör ta kontakt med sjukvården redan innan om du har klara misstankar om att du fått hiv.

Vi som jobbar på Venhälsan på Södersjukhuset och i Temple of Love har alla lång erfarenhet av att hivtesta HBT-personer, det finns inget som du inte kan fråga oss om. Vi finns här för dig.

När det är dags för svar?

När du ska få svaret rekommenderar vi starkt att du tar emot beskedet personligen. Vi vet av erfarenhet att det personliga mötet är till stor fördel. Vissa mottagningar meddelar via post eller ringer, försök att undvika att du får ditt svar på det viset. Även under tiden då du väntar på svar är det bra att ha stöd, det kan vara tufft att gå ensam och grubbla.

Vad händer om jag har hiv?

Att få reda på att man är hivpositiv innebär självklart en stor förändring i livet. Att leva med hiv är inte lätt och livet måste anpassas till de nya förutsättningarna. Det är idag inte möjligt att bli av med hivviruset, det är däremot möjligt att begränsa effekterna av det. Förloppet kan hindras hos det allra flesta och chansen har idag minskat betydligt för att utveckla aids. Det innebär dock inte att det är lätt eller ofarligt att leva som hivpositiv idag. Men ju tidigare du får reda på att du är hivpositiv desto tidigare är det möjligt att inleda vården och dina möjligheter till ett hälsosamt liv med hiv ökar. I Sverige får du tillgång till den bästa medicinska hivbehandlingen som finns, dessutom gör du kontinuerliga läkarbesök och blir ständigt uppdaterad om hur du mår. Din läkare kan agera direkt även om du skulle få andra sjukdomar.

Här på sidan hittar du länkar till grupper som vet hur det är att leva som hivpositiv, prata med dom om du har frågor!

Vad händer om jag inte har hiv?

Visade det sig att du är hivnegativ ja, då går livet vidare som vanligt. Det är självklart skönt att få reda på att man inte har hiv. Men kom ihåg att ett negativt svar är en färskvara, ett kvitto på vad som hänt fram tills nu. Det är precis lika viktigt med säkert sex i framtiden. Det är kondom som skyddar mot hiv inte ett negativt test! Prata gärna med en rådgivare om hur du fortsätter att vara hivnegativ. Du har alla möjligheter att fortsätta att njuta säkert!

Du kan också testa dig för klamydia och syfilis

Oavsett om du har hiv eller inte kommer du under Pride att kunna testa dig för klamydia och syfilis. Båda sjukdomarna är relativt enkla att bota med antibiotika men om man inte gör det kan de ställa till stora problem och få mycket allvarliga konsekvenser. Provtagningen kan du göra det i samband med att du hivtestar dig eller separat. Det är bara att säga till så hjälper vi dig.