Typsnittsdesign-utbildning

Mitt stora intresse typografi fick ett nytt djup i och med att jag påbörjade högskolekursen Typsnittsdesign på Södertörns Högskola under hösten 2012.

Utbildningen är på 15 poäng och ska resultera i ett egenhändigt designat typsnitt. Utbildningen innhåller bland annat en mycket intressant workshop på Skansens tryckeri, Officina Typographica, där man får pröva på att handsätta blytyper till en färdig text. Akademisk som utbildningen är ska man skriva rapporter och essäer.

Gatuskylt

Min reflektionsuppgift handade om de portnummerssiffror som finns på husen kring Stockholms stadsdel Sibirien.

Den mer krävande essän valde jag att skriva om det omvälvande typsnittsfilsystemet WOFF som givit oss en mycket mer utvecklad typografi på Internet. Med en historisk bakgrund och en beskrivning av omständigheterna kring skapandet av formatet och den tekniska lösningen. Jag fick tom till en kort intervju med en av upphovsmänen Tal Leming. Ladda ner presentationen här (3,5 Mb) ».

Mitt typsnitt lämnade jag in i tid komplett med siffror, diaktrier och alternativa glyfer men det är ännu långt kvar till en kommersiellt släpp. Se ett prov på typsnittet Nobelle här ».

Som en effekt av kursen ser jag nu annorlunda på hur man ska göra sina tyspnittsval och mitt intresse för ämnen har om möjligt fördjupats ytterligare.

Efter utbildningen har jag ställt upp som lärarassistent under FontLab lab-timmarna. Mycket utvecklande för mina egna kunskaper och väldigt roligt att få hjälpa andra. Min insats har varit omtyckt och jag kommer fortsätta att assistera nu till höstterminen. ”Han är noggrann, nyfiken och pedagogisk i sin kontakt med studenterna och tar initiativ i sin medverkan på typografiundervisningen. Jörgen Gedeon är ett bra stöd för studenterna i deras arbete med typsnittsdesign, både formmässigt och tekniskt.” säger Arina Stoenescu, lärare i mediateknik med fokus på typografi och grafisk design.

 

Comments (0)

Be the first to leave a reply!

Add Your Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* required

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!